Saturday, January 26, 2013

Inilah Sebahagian Daripada Kebahagiaan Diriku

Inilah PIKO. Comel tak? ^^

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Semoga berada dalam rahmatNya sentiasa yer. InsyaAllah :) Baru-baru ni aku baru selamatkan seekor anak kucing di Pasar Penaga. Kesian, kata penjual di situ, anak kucing tersebut baru dibuang. Anak kucing yang baring di tengah jalan itu aku angkat. Risau juga kerana orang ramai lalu lalang, risiko terpijak tu amatlah tinggi. Keadaannya agak lemah. Mungkin kurang air.

Bawa dia balik rumah, first thing bagi dia minum air and then mandi! Time mandi, dia diam aje. Sangat baik okey! One more thing, thanks very much to my father sebab beliau bersusah payah siapkan sangkar untuk Si Kecik ni. Dalam masa sehari dah siap! Hebat tak my father? ;) Nak beli, kos agak mahal dan poket pun tak berapa nak tebal jadi lebih baik buat sendiri. Jimat kos dan puas hati! Cuma niat dalam hati nak touch-up sikit-sikit. Maybe lebih cantik kalau kayu-kayu itu di cat. I will think about it. Hehe :D Tapi walau apapun aku dah bersyukur sangat sebab Si Kecik dah ada tempat tinggal. Alhamdulillah! Thanks to Allah ^_^

Sekarang ni Si Kecik dah tinggal dalam rumah. Bebas berjalan-jalan di setiap kawasan rumah. Freedom! Si Kecik ni sangat senang untuk diajar. Aku dah train dia poo-poo dan shi-shi dalam toilet tray yang diletak dalam sangkar. So sekarang ni tiada masalah yang timbul berkenaan hal peribadi dia. Hahaha (^_^) BTW, if you all want to know, he always sleep with me in my bedroom almost night! Seriously, dia sangat manja dan comel. Sweet kan dia? ❤  

Bertambah la haiwan peliharaan aku. Seekor arnab yang gebu (BOBO), tiga ekor hamster yang lincah (YEORI, KIBO, NIMO) dan seekor kucing yang manja (PIKO) Hiduplah kalian dengan gembira yer di rumah kita. Semoga kalian gembira dan berpuas hati dengan layanan tuanmu ini. Aku juga berharap aku menjadi seorang tuan yang adil, bertanggungjawab dan penuh kasih sayang buat korang semua. Amin! :')

YEORI
KIBO

NIMO
BOBO

P/S: Alhamdulillah diri ini bakal menjadi Acu a.k.a Maksu. The first anak menakan is on the way. InsyaAllah bulan Ogos ni. Semoga dipermudahkan oleh Allah segala urusan ahli keluargaku. Amin! 

5 comments:

Sis said...

wahh, banyaknye haiwan dia~ aku ade sekor kure2 jek. tu pun tak brape nak terurus. huhu.
dan wah skali lagi sebab dah nak jadi maksu! ^^ tahniah!

Cik_Shiqah said...

pencinta haiwan la katakan. hee~

Alhamdulillah. terima kasih syg! haha :D

Ninja said...

Awak, banyaknyaaaa haiwan peliharaan. Apa khabar rabbit rabbit dulu tuh? Ada sekor je ke? Hehe

Cik_Shiqah said...

Husnina: hehe :D Memandangkan saya kena transfer penang, yang lain2 tu terpaksa bagi org lain jaga.. T_T Saya bawak balik sekor je. :)

Mialia said...

alahai, comelnye piko :P
kbtulan mia bru bela guinea pigs 4 ekor.. sronok pulak tgk diorang dah tak takot dgn org dah.. hehehe.. tapi tak selesa sikit sbb bunyi dia mmg mcm khinzir.. haha