Wednesday, March 2, 2016

I'm Proudly Blood Donor

Assalamualaikum. Pada hari Sabtu yang lepas, (27 Februari 2016) KMPP telah melaksanakan satu program yang dinamakan Karnival Sains secara besar-besaran. Memang teruja dengan acara perasmian Karnival Sains baru-baru ni. So many suprised!


Banyak aktiviti yang dianjurkan tapi aktiviti yang paling best ialah Kempen Derma Darah. Dan itulah satu-satunya aktiviti yang aku join sebelum aku balik terus ke Kompel Tun Kudu. Aktiviti yang lain langsung aku tak pergi. Rasa rugi pulak tapi nak buat macam mana kan. Lepas aje aku habis derma darah, aku terus rasa macam letih + tak sihat. Dan hari yang sama juga, terus aku demam. Huahuahua penangan derma darah mungkin :P

Ok memandangkan ini pengalaman pertama aku derma darah, So nak ceritalah pengalaman serba sedikit. Firstly, dapat satu borang untuk diisi. Many questions to answer but just choose yes or no. So just an easy task I guest. Then lepas dah isi borang, kita pergi dekat nurse maybe. Dan mereka akan check paras haemoglobin kita dan paras haemoglobin mesti 12 ke atas. Berat badan pula kena 45kg ke atas. Kalau syarat-syarat dekat atas tak dipenuhi, sorry to say but you cannot donate your blood :(

Dan mereka juga akan check kita punya jenis darah dan darah saya A positive. Baru tahu uolss. Eksaited kejap sebab darah aku sama dengan Anis! Hahaha :P Lastly, dia akan check kita punya blood pressure. Aku ingat aku tak lepas but then Alhamdulillah lepas jugak! Finally, 350 mL of my blood (A+) was safely donate to Hospital Pulau Pinang. Alhamdulillah semuanya selamat. Hehe :D

Dapat sijil! Lepas ni kalau nak derma darah lagi, buku sijil ni
jangan tinggal yer! :)

Derma darah is a good thing actually. It can save many people. In shaa Allah I will donate my blood again if I have chance. Every blood donor is a hero. So lets be hero together. Would you? :)

P/S: Kawan-kawan yang mungkin tengah baca post ni, jom follow blog wordpress saya. Actually blog wordpress tu hanya untuk kerja-kerja matriks. So, jangan terkejut kalau ada post yang sama macam dalam blog ni sebab saya update dua-dua blog. Hahaha moh ler follow saya di wordpress yer but saya 100% komitmen dekat blogspot ni. So don't worry be happy! :) Wordpress saya : snjashiq.wordpress.com

Ilaliqa'
Cik Shiqah
Makmal Komputer 3
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

1 comment:

Farhana Zukri said...

insya-Allah darah yg diderma tu bermanfaat :)