Monday, August 3, 2015

Semua Ni Dunia~

Assalamualaikum. Mood exam sudah menampakkan bayangnya. Minggu depan maka berlangsunglah Ujian Pertengahan Semester (UPS). Saat ini maka banyaklah muka-muka yang kusut dan mengkusutkan fikiran orang yang melihat. Huhu~ 

Okay seriously sangat-sangat takut nak hadap benda alah yang bernama exam ni. Dengar perkataan exam pun dah buat aku sembelit plus memulas perut T_T Berbaki beberapa hari saja lagi. Moga aku tak stress. Stress ni ada dua. Pertama, bila dia stress dia usaha dan jadi lebih rajin. Kedua, bila dia stress satu kerja apa tak jalan! Moga aku stress yang pertama tu la! :D

Dan sebenarnya ada benda yang menginsafkan aku. Paling suka subjek Pendidikan Islam sebab Ustazah selalu beri kami motivasi yang sentap habis. Dekat sini, mungkin ramai yang study untuk exam. Rela bangun pagi-pagi untuk study. Segalanya rela dilakukan demi mendapat gred yang cemerlang. 

Tapi macam mana perhubungan kita dengan Allah? Memang kita solat lima waktu setiap hari tapi solat kita tergesa-gesa. Kita lupa nak berzikir dan membaca Al-Quran selepas solat maghrib kerana ingin waktu yang lebih untuk study. Ada juga situasi dimana pada masa itu korang tengah buat lab report dan tiba-tiba azan asar berbunyi. Kebanyakan akan siapkan dulu lab report kemudian baru diorang solat. Sedangkan Allah menyuruh kita solat di awal waktu. Korang rela bangun malam untuk study tapi lupa nak bangun malam untuk mendirikan solat sunat. Point tu semua memang kena dekat batang hidung aku sendiri. Tepat tanpa lari sedikit pun :(

Apa yang penting dekat sini, kita menuju destinasi yang paling akhir iaitu akhirat. Dunia kena kejar tapi akhirat kena kejar lagi banyak. Moga Aku tidak tergolong dengan golongan yang terlalu mengejar dunia, lebih pentingkan study, exam dan apa yang berkaitan dengannya hingga melupakan destinasi yang terakhir. Moga semua yang aku lakukan seimbang. Tapi akhirat dilebihkan. In shaa Allah, Doakan.

Ilaliqa'

4 comments:

Arpiiz said...

saya baru abis exam, so nak wish gudluck kat awak lah ye.hehee

Wan Nur Najihah Wan Shari said...

good luck for your exam...

jemput singgah http://wannurnajihah.blogspot.com/ follow terus k

Aishah said...

ashiqahhh dah lama tak dengar cerita wuwuwuw. May Allah ease everything! bi taufiq wan najah! *emoji sado takde* :P

fifie feyca said...

All the best syiqah!!