Friday, June 1, 2012

Lemah Sungguh Iman Hamba Bila Berhadapan Dengan Fenomena Di Laman Facebook Ini

Haha jadi tak contoh yang aku buat? Hee~

Assalamualaikum. Fenomena sekarang. Aku terangkan secara simple aje lah! Tangkap gambar bersama pakwe/makwe masing-masing dan seterusnya letak di facebook. Then, ramai orang like, ramai orang komen contohnya seperti di atas, "sweetnya!" 

Dan tiba-tiba dalam hati terdetik, 'Tiada siapa yang berani menegur perbuatan mereka kan? Walaupun hanya sekadar nasihat dalam kiasan. Semua asyik komen, "Oh! Sweetnya kamu berdua!" Kan?'  *senyum

Aku nak kongsi sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim dan Ahmad. Hadisnya berbunyi begini, "Sesiapa antara kamu yang melihat perkara mungkar, hendaklah dia mengubah atau mencegah dengan tangannya. Jika tidak berkuasa mencegah dengan tangan, hendaklah dia mencegah dengan lisan. Jika dia tidak berkuasa mencegah dengan lisan, hendaklah dia mencegah dengan hati. Dan mencegah dengan hati itu adalah selemah-lemah iman."

Jadi sesiapa yang mampu mencegah menggunakan tangan dan lisan, teruskanlah! Jangan jadi macam tuan blog ni. Kadang-kadang jadi selemah-lemah iman. T_T

Wassalam,
Ilaliqa'.

6 comments:

Ninja said...

Sama macam saye :| Kadang2 nampak dah gamba yg tak sepatotnya dekat FB tu, tapi biarkan je. Lagi2 bila tengok komen yg ade dekat gamba tu sume komen2 negatif. Uhuk :(

Iffah Afeefah said...

hurm xbrani wat cmtu

kputusan?

delete atau hide je

Cik_Shiqah said...

Husnina: same with me T_T

****

Kak Iffah: kan? huhu~

yup itu je lah mmpu buat.. huhu~

Iman Lurv Islam said...

kesian la tgk dorunk ni...Iman boleh label dorunk ni mcm attention seeker la...kurang kasih sayang....bila dah ketagih, sanggup buat sesuatu yang mencalarkan maruah diri...byk lagi fenomena dahsyat di FB ni...bukan setakat upload gambar yg mengaibkan diri sendiri jewr...

apapun, Iman cuba bykkan status & share pic yg Islamik...biar penuh homepage dorunk dgn entry Islamik....dgn harapan, bila dorunk ternampak/terbaca akan timbul kesedaran & rasa malu....wallahualam

Faaein Talip Roy said...

hurm.. susah jugak.. tu rasa nak deactivate fb je tuh.. =(

Cik_Shiqah said...

iman: semoga mereka diberi pntunjuk :) yeahh bgus lah kalau cmtuh. satu usaha yg baik.. terus kan yer ^^

***

kak faaein: huhu :(