Friday, February 12, 2016

Kisah Benar Disebalik Movie Sunk Into The Womb

Assalamualaikum. Jika entry dahulu aku berada di Selangor tapi kini aku dah pun berada di Pulau Pinang. Hari Ahad dah kena balik ke KMPP. Rasa macam tak cukup aje cuti 2 minggu. Hari Ahad pon tak lama lagi datanglah dia. So sementara nak tunggu, kita habiskan masa dengan tengok TV ajelah. Hahaha :-D

Dua hari yang lepas. Dalam pukul 12 pagi, kakak aku ajak tengok cerita dekat astro mustika. Katanya cerita hantu yang bertajuk SUNK INTO THE WOMB. So daripada dalam bilik terus keluar pergi ruang tamu. Rupanya tajuk aje macam cerita hantu tapi ceritanya jauh benar daripada hantunya. Hehe tapi disebabkan dah duduk depan TV, kita layan ajelah. Sunk Into The Womb. Cerita Jepun based on the true Story.

Cerita ni agak psyko bagi aku. Mengisahkan seorang perempuan yang ditinggalkan suami. Selepas ditinggalkan, hiduplah dia dengan dua orang anaknya, Sachi dan Sora. Dipendekkan cerita, Sachi dan Sora mati sebab mak diorang tinggalkan diorang dalam apartments tanpa makan dan minum. Memang tragis dan kejam.  Ada banyak lagi scene yang menyayat hati sepanjang Sachi dan Sora ditinggalkan terkontang-kanting dalam apartment berdua.

True story weyh. Habis aje cerita tuh, gigih aku cari cerita yang real berdasarkan movie ni dan inilah maklumat yang aku jumpa.

MOTHER GETS 30 YEARS FOR LETTING KIDS 
STARVE TO DEATH. 

OSAKA —A 25-year-old mother whose two young children starved to death surrounded by rubbish after she locked them in her apartment has been sentenced to 30 years in jail. Single mother Sanae Nakamura regularly left her daughter, 3, and one-year-old son, in the apartment in western Osaka while she spent the night at her boyfriend’s house, reports said.

She had begin leaving them alone in March 2010, the Asahi Shimbun said, adding that sometime in early June that year she stopped coming home. But when she did eventually return later that month the two tots were dead, the paper said.

Nakamura was convicted of murder by Japan’s lower courts and sentenced to 30 years at earlier hearings, which found she had known that leaving the children without sufficient food would kill them. The country’s supreme court on Monday upheld the sentence, the Asahi and Kyodo News reported on Wednesday.

Source-:http://www.japantoday.com/category/crime/view/mother-gets-30-years-for-letting-kids-starve-to-death

Dah lebih kurang 6 tahun tragedi ini berlaku rupanya. Andai kata tak diceritakan semula dalam bentuk movie yang bertajuk SUNK INTO THE WOMB ni, aku pun tak akan tahu kisah yang kejam dan menyayat hati ni. Dan tak boleh nak bayangkan macam mana seorang ibu sanggup buat benda yang membunuh anak-anak dia yang masih kecil. But no matter what, kanak-kanak yang masih belum baligh tetap akan masuk syurga jika umurnya tak panjang. Walaupun mati dalam keadaan yang agak kejam tapi syurga menantikan kehadiran anak- anak kecil itu :-)

Ilaliqa'
Cik Shiqah
Home Sweet Home
Pulau Pinang.

P/S: Entry ini ditaip sepenuhnya menggunakan Samsung Galaxy S2 saya. First time guna handphone untuk menulis dalam blog ni. Rasa lain sikit tapi lepas ni bolehlah update blog selalu. KOT? hahaha :-P

5 comments:

crayon boy said...

kat mana nak cari cite nie eh?

crayon boy said...

min..kat mana nak cari cite nie eh?

anuar khairul said...

terbaik la citer ni. Pengajaran dari citer sebenar...

lenny Boniface Jubilee said...

Tak sanggup nak tengok. Baca ulasan je pun dah rasa nak nangis sebab teringat sendiri ada anak kecil.

Anonymous said...

Baru tgk smlm... sblm dia bgkus mayat ank2 dia dduk kat meja pegang perut mcm memgandung lagi...terus dia gugurkan kat situ...sbbtu ada darah masa dia mandi...lepas mandi tu baru dia bgkus mayat