Sunday, October 30, 2011

Take Hold Of Your Iman, Don't Giving To SyaitanGive thanks to Allah.
For the moon and the stars.
Prays in all day full.
What is and what was.
Take hold of your iman.
Don't giving to syaitan.
Oh you who believe please give thanks to Allah.


Assalamualaikum. Ada banyak lagu yang aku suka dan antaranya ialah lagu di atas. Lagu ini mempunyai maksud yang mendalam dan tersendiri. Lagu ini diberi tajuk 'Give Thanks To Allah' dan dinyanyikan oleh Mikaeel atau lebih dikenali sebagai Micheal Jackson. Mikaeel sudah pulang menemui Ilahi, dia sudah tenang disana. Dia dah berjaya menemui apa yang dicari dalam hidup walaupun dia tidak dilahirkan sebagai seorang muslim.


Bagaimana pula dengan kita? Adakah selama kita hidup ini kita bersyukur kepada Allah kerana terpilih untuk merasai nikmat Iman dan Islam? Adakah kita menghargai nikmat Iman dan Islam yang kita miliki ini? Ataupun, adakah saudara yang baru memeluk Islam lebih menghargai nikmat tersebut berbanding kita yang sejak lahir ini sudah memperolehnya.


Take hold of your iman.
Don't giving to syaitan.


Lirik dekat atas ini buat aku terfikir sendiri. Adakah kita menjaga iman kita ni bersungguh-sungguh, tidak biarkan hati ini dikuasai oleh syaitan. Adakah kita selalu memegang iman kita erat-erat.

ATAUPUN

Kita hanya biarkan saja. Kita hanya mengikut saja telunjuk syaitan. Biarkan syaitan dan nafsu mengawal diri dan hati kita. Biarkan saja syaitan menang dengan mudah tanpa ada sebarang pertempuran.


Mari sama-sama kita renungkan. Sama-sama muhasabah diri. Memperbaiki iman kita agar menjadi lebih baik daripada semalam. Iman ini tidak tentu keadaannya, jadi peliharalah iman itu sebaik mungkin. =)
P/S: Sedang berusaha untuk menstabilkan iman. Strive for mardhatillah!

No comments: