Sunday, January 2, 2011

Man Ana


Man Ana - Brothers

Ana in saaltal-qouma 'anni man ana
jika ditanya aku tentang siapakah aku,
Ana mu`minun sa a'isyu dauman mu`mina
akulah mukmin yang akan hidup sebagai mukmin,
Falya'lamil-jami'u 'anni ha huna
maka ketahuilah semua orang yang aku disini,
Lan anhani lan antani lan arkana
tidak akan terhina ataupun terpesong maupun cenderung

Inni ra`aitullaha fi akwanihi

sesungguhnya aku melihat Allah dalam ciptaanNya,
Wa sami'tul shautul-haqqi fi qur`anihi
dan aku dengar suara kebenaran dalam QuranNya,
Wa lamastu hikmatahu wa faidha hana`ihi
dan aku sentuh hikmahNya dan belai kasihNya,
Fi siratil-mukhtari fi imanihi
dalam sirah mereka yang terpilih imannya,
Ana mus-hafun yamsyi wa islamun yura
Akulah Mushaf yang berjalan dan Islam diperlihatkan,
Ana nafhatul-ulwiyyatun fauqats-tsara
akulah angin meniup tinggi atas setiap pelayar
Al-kaunu li wa li khidmati qad sukhira
alam ini bagiku dan bagiku khidmat yang telah dimudahkan
Wa li man ana, ana lilladzi khalaqal-wara
dan untuk apa aku, aku untuk yang menciptakan semuanya

Ana kaukabun yahdil qawafila fits-tsara
Akulah bintang yang menunjuk qafilah dalam perjalanan,
Wa ana syihabun idza ra`aitul munkarat
dan akulah kejora jika kulihat kemungkaran2
Ma li siwa nafsun ta'uddu 'alasy-syira
tiada bagiku selain jiwa yang menentang kejahatan
Qad bi'tuha lillahi wallahusytara
telah aku jualkannya pada Allah dan Allah membelinya.


Note: 

` = untuk menandakan hamzah
' = untuk menandakan 'ain




Assalamualaikum.
Sebenarnya saya dah lama suka dengan lagu nih.
Makna lagu nih sangat best dan bagus untuk kita renungkan bersama.
Untuk pengetahuan korang, lagu nih sebenarnya adalah sebuah sajak yang 
ditulis oleh Syeikh Yusuf Qardhawi yang sebenarnya memang seorang yang puitis
dan berjiwa lembut. Sajak nih diubah sikit oleh Brothers dan dinyanyikan :)

Ok itu saja untuk hari nih yer.
Dengarlah lagu tuh. Jangan tak dengar pulak! ;D
Esok sekolah akan bermula seperti biasa. 
Tanggungjawab saya sebagai pelajar akan bermula. (Huhuhu)
Semoga semuanya berjalan dengan lancar, InsyaAllah.
Ceria-ceria selalu! Assalamualaikum :)


12 comments:

mia.lia said...

wasalam..waa..shiqah pndai arab er?
mmg sdp mknenye..
:)

Farah Hanim said...

bestnye lagu tu :D

nelly said...

lagu yg besh . .
nelly suka
:)

mR.sYaH said...

lirik yg cukup indah..

Husna said...

sukaaa ! <3

Cik_Shiqah said...

mia: boleh lah sikit2. haha :)

farah: mmg best! hehe =)

kak nelly: saya pun suka. hee~ ;D

Mr Syah: yup2 btol tuh :)

kak husna: haha suka jugak! <3

d_LA said...

wahhhh..dah lama x dgr lagu ni..suke gakkk..dah ada lirik leh la dla nyanyi pasni..hehe..hp new year n samat bersekolah shiqah :)

Shag said...

Lirik dia terbaik! :D

http://shagcomot.blogspot.com/

ANATI SOKI said...

anat first time dgr lagu ni.. hehe.. layan2

kai azmier said...

lirik ini sngat shaydu dan menarik.. mmg layan teros ekpal kalu dengar ni.. =)

Atika Natasha said...

nak tau x syiqah..ika bca entry ni smbil try2 translate pastu check by translati0n yg syiqah letak kat bwah tuh..huhuk..dpt gak impr0ve arabic mlalui entry nih kan..nice!

Cik_Shiqah said...

kak d_la: hehe thanks. slmt bekerja utk kak dila. haha :)

shag: ;D

kak Anat: layan~ ;)

kai: =)

ika: hehe alhamdulillah bgus la cmtuh :)