Saturday, January 8, 2011

♥ S.S.M.S ♥


(Dengar lagu nih untuk lebih penghayatan!)

Assalamualaikum. Pagi-pagi nih tangan saya gatal-gatal pergi search dekat google pasal cerita sedih. Laju tangan saya nih tekan salah satu cerita sedih yang saya jumpa dekat google tuh. Tengah syok saya baca dengan kusyuk, tak sedar airmata dah bergenang dekat tubir mata nih. Tunggu saat nak jatuh jep. HAHA :D So cerita nih saya just copy and paste je. Buat renungan anda semua diluar sana. Jomlah kita sama-sama mengalirkan airmata! Hee~ :D


“Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat.

Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu.

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk dan memujuk. Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu.

“Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan, ” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. “Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali. “Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.” “Bila?” tanya si anak. “Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. 

Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya. Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada. “Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.”

P/s : Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui.

Saya Sayang Mak Saya cute



Nah tisu! Kesatlah airmata dekat pipi tuh sampai kering!
Kalau tisu tak cukup, pi ambik baldi untuk tadah airmata tuh! Ngee~
So pengajarannya disini selagi ibu kita ada di dunia ini, ciumlah dia, cium tangannya,
sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya
bukannya dengan bermasam muka.
Kasih ibu tiada tandingnya, ingatlah Syurga Di Bawah Telapak Kaki Ibu.
Selagi hayatnya ada, curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya.
Jangan tunggu sampai nasi sudah jadi bubur. 
Waktu tuh semuanya sudah terlambat! Terlambat Tahu!

7 comments:

Atika Natasha said...

ha..dh pnah bca cite ni kat mastika..dh lame dh cite ni..mmg sedih kan..kal kite kat tmpat mak die,agak2 kite bg ke idak tlinga kita tuh..hehe

mia.lia said...

waaa sdih

npe bpk dia xderma,,he3

NuSaNa NoSa 91 said...

waaaa~ dh kurg sedey sbb dh byk kali bc cite nih... smpai air mata dh xmampu nk kuar.. hik3~ ^_^
btw, mmg sedey pon bc cite nih time mula2 dulu.. smpai teresak2 kot.. tehehehee~ ^_^

nelly said...

suka baca entry kat sini...

sissyira said...

salam


sedih3..macam cerita cerekarama dalam tv 3 dulu ni :(

Mohd Ridhuan said...

pengorbanan seorang ibu untuk anaknye...

NICK IRFAN said...

sedih plak uwaa!! kena minta maaf kat mak sy td merajuk plak dgn dia...