Thursday, January 8, 2015

Tanpa Kita Sedari ... Allahu Rabbi :'(


Dulu-dulu, mak ayah selalu pesan, Kalau ada barang baru, jangan tunjuk depan kawan, nanti kawan sedih nak beli dan mungkin mak ayahnya tak mampu. Kalau makanan ada sedikit, jangan makan depan kawan nanti dia terliur. Betapa indah pembentukan akhlak anak-anak ketika itu kerana apa jua yang dibuat perlu ada sikap memikirkan untuk tidak mengguris hati orang lain.

Tapi kini tanpa kita sedari, melalui fb dan laman-laman sosial lain, kita menjadi terbiasa untuk menunjuk-nunjuk atas dasar 'share'. Beli barang baru, upload gambar. Sebelum makan, upload gambar. Perah susu banyak-banyak, upload gambar. Dapat komisen, elaun atau gaji lebih, upload gambar cek, slip gaji, slip bank.

Anak dapat result exam bagus, upload result anak dan banyak lagi yang tujuannya untuk share kegembiraan, kemenangan, dan lain-lain tapi realitinya tanpa kita sedar atau mungkin kita tak ambil peduli. Ada antara mereka yang lihat gambar makanan yang kita upload, mungkin dah beberapa hari tak makan. Ada yang tengok gambar slip gaji kita, ada di kalangan mereka yang baru diberhentikan kerja. Ada yang tengok gambar result anak kita, mungkin ada di kalangan mereka dikurniakan anak yang lembam. Ada yang tengok gambar susu perahan kita, mungkin ada di kalangan mereka ibu-ibu yang badannya tidak banyak mengeluarkan susu dan begitulah seterusnya.

MAKA :

"Sembunyikanlah kegembiraan kita, kerana mungkin ada yang sedang berduka"..
"Sembunyikanlah kekayaan kita, kerana mungkin ada yang papa kedana"..
"Sembunyikanlah kesihatan kita, kerana mungkin ada yang sedang sakit"..
"Sembunyikanlah kejayaan kita, kerana mungkin ada yang merana"..

Sesungguhnya, perbuatan merendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk itu amalan yang mulia. Yang lepas itu biarkan ia berlalu. Marilah sama-sama berusaha kearah kebaikan.

Jadikan group ini medan perkongsian ilmu..
Jadikan group ini medan tazkirah..
Jadikan group ini medan maklumat..
Jadikan group ini medan yang boleh memajukan ummah..

Kerana bila kita meninggal nanti, ilmu yang kita sampaikan itulah yang bermanfaat untuk kita, bukan apa yang kita ada yang kita tunjuk-tunjukkan itu.

Semoga usaha kita yang sedikit Allah pandang dan diberi ganjaran pahala sebagai bekalan akhirat nanti.


P/S: Perkongsian dari group WhatApp. Moga bermanfaat. Terfikir sejenak apabila membaca perkongsian di atas. Allahu Allah.. Ampunkan kesalahan hambamu ini. Tanpa aku sedari :'(

4 comments:

Sofea Ada Sazlin said...

Ya betul tu. Terutamanya iphone6. sedih hati tau. huhu. tpi yg part perah susu juga lah. haha.

Encik Skema said...

Dulu My mom selalu pesan macam tu. Then, jadi serba salah. Sama macam makan kat kedai. Lagi kedai like Pizza Hut , Kfc , McD yang dalam Mall . Kita duduk kat dalam, orang yang lalu lalang kat luar pandang jer. Lebih lagi bebudak.

Rasa macam tak berperikemanusiaan sangat even budak tu cuma toleh saja. Bila tenok muka innocent dia. Sebak rasanya.

Sya Syahirah said...

perkongsian yg menarik. cuba ubah :)

nana liena said...

oh,pernah baca ni.. hehehe..
kekadang di blog pun tnpa kita sedar..semuanya terlepas.. huu.. kita copy ya..!